nedelja, 12. marec 2017

Šaleška jezera in Velenje

Nedeljsko popoldne, čas po kosilu, stanovanje pospravljeno, oblačila oprana in zlikana. Le kam bi jo danes mahnili? Ne preveč daleč, nekam, kjer se bomo lahko sprehodili, v prijetni naravi, mogoče naredili postanek za kavo in sladoled. Odločitev je padla! Gremo v Velenje, se sprehoditi po poteh Šaleških jezer. Izlet bo primeren tudi za naša dva mulčka.

Izlet je primeren za otroke vseh starosti (peš, kolesa, skiroji, poganjalčki). Poti so primerne tudi za vozičkarje (makadam). 

Šaleška jezera sestavljajo kar 3 jezera: 
  • Velenjsko jezero 
  • Škalsko jezero in
  • Družmirsko (Šoštanjsko) jezero. 

Šoštanjsko jezero je najgloblje jezero v Sloveniji. Večje od Šoštanjskega jezera je Velenjsko jezero. Poleg Velenjskega jezera se nahaja manjše, Škalsko jezero. 




Velenjsko jezero

 Okoli Šaleških jezer je zelo lepo urejenih več poti, različnih razdalj. Poti so primerne tako za sprehajalce kot tudi za kolesarje. Poti so primerne tudi za družinski sprehod (tako družine z malimi otročki kot tudi sprehod z vožičkom). S sabo lahko vzamete tudi poganjalčke, skiroje ali kolesa, da se bodo mulčki lahko vozili po poteh. Lahko izbirate med različno dolgimi potmi in sicer med 2300 m in 7500 m. Poti so med seboj povezane.



Škalsko jezero
 
Predlogi za dodatne izlete in aktivnosti:
  • ogled Velenjskega gradu, v katerem se nahaja Muzej Velenje.
  • obisk Muzeja premogovništva Slovenije (ki ga vas popelje v zgodovino rudarstva).
  • ogled Vile Biance (nahaja se pod Velenjskim gradom), ki je obnovljena in kjer si lahko kupite kakšen lep spominek.
  • obisk mestnega otroškega igrišča (tega se bodo mulci tudi najbolj razveselili), ki je pravi igralni park in se nahaja v samem centru mesta (zraven Avtobusne postaje Velenje).

Ni komentarjev:

Zadnje na blogu

Pokrajina Wilder Kaiser (priljubljena nadaljevanka Gorski zdravnik)

Do našega cilja (švicarsko mesto Appenzell) vodi več poti,... Izbrali smo tisto, ki nas bo vodila mimo avstrijske pokrajine Wilder Kaiser, k...